woensdag 28 oktober 2015

Andere eieren voor je geld

Iedereen kan een ei koken (nou ja, bijna). Het grootste probleem bij het bereiden van 's werelds simpelste gerechtje begint voor mij eigenlijk bij de aanschaf. Hoe is het mogelijk dat zo'n basisproduct zoveel keuzestress oplevert?

Midden in de nacht kan ik zwetend ontwaken met de prangende vraag of de biologische scharrelgraseieren misschien toch beter voor mijn cholesterol en mijn geweten zijn dan de uitloopmaisvariant. Ik zwalk naar de keuken en staar in het koelkastlicht naar het nummer dat op het ei gedrukt staat. En zo'n open deur is natuurlijk al helemaal niét goed voor het milieu.


Om de file van twijfelaars bij eierschap wat terug te dringen, en jullie en mijn gezondheid te bevorderen door keuzestress weg te nemen ben ik maar op onderzoek uitgegaan en heb het ei tegen het licht van de bewuste koopdriehoek gehouden: diervriendelijkheid, gezondheid en milieu.

Blije kippen
Als het gaat om diervriendelijkheid is er een duidelijk oplopende lijn te zien in de eivarianten, met de beruchte legbatterij als hekkensluiter. Deze vorm van kippenteelt is in de EU sinds 2012 verboden. Maar helaas, de geïmporteerde eieren vind je nog altijd terug in je mayo of je eierkoek. Op dit moment heeft de Koloniekip nog wel een (beperkt) plekje in Europa. Naast meer ruimte heeft deze kip heeft in elk geval een zitstok, strooisel en legnesten.


In de supermarkt vind je hun eieren echter niet, die gaan naar de industrie. Bij Appie en Jumbo staat het Scharrelei vooraan in het schap. De Scharrelkip - een schattige benaming die ons geweten vanaf de jaren 90 heeft gesust - heeft meer ruimte en minder hek dan de minder bedeelde soortgenoot in 
de legbatterij, en een beetje privacy voor het eileggen. Maar een gelukkige kip is het toch echt niet. De Volièrekip is overigens het zusje van Scharrelkip, met vergelijkbare leefomstandigheden. Blijft over: de Uitloopkip. Eigenlijk de enige industrieel gehouden kip waarvan de rechtgeaarde dierenliefhebber een eitje wil afnemen. Wil je helemaal zeker van je zaak zijn zijn, kies dan voor het Graskeurmerk.

Op elk ei vind je een eicode voor het pluimveesysteem waarin de legkip leeft. 

• code 3: legbatterij (in de EU verboden) of kooi  
• code 2: scharrel 
• code 1: vrije uitloop 
• code 0: biologisch

Kiezen voor de wereld

Vervolgens kiezen bewuste burgers natuurlijk voor de meest milieuvriendelijke kippensnack. En wat vervelend nou, dat blijkt tegenstrijdig met diervriendelijkheid: door het gebruik van meer ruimte produceren de blije kippetjes meer ammoniak.  Gelukkig bestaat er ook nog zoiets als biologisch boeren. Niet alleen levert het minder afvalstoffen op, maar je krijgt er ook eens een gezonder ei voor terug. In de supermarkt kies je daarom het beste voor de Eko keurmerk. Andere keurmerken als Demeter en het Milieukeurmerk hebben weliswaar iets strengere eisen, maar zijn ook minder goed verkrijgbaar.




.
Blakend eitje 
En dan wil  je natuurlijk nog goed voor jezelf zorgen. Gelukkig is het salmonellarisico klein zolang je ei vers is en hoeven we ons tegenwoordig niet zo druk meer te maken over het cholesterolgehalte. Met je biologische ei ben je al een heel eind, omdat je vrij zeker weet dat er geen onnodige antibiotica en andere rommel wordt gebruikt. Maar er bestaan ook nog eens verschillende voervarianten, en zeg nou zelf: een zevengranenei klinkt best wel goed. Deze variant, net als het viergranen ei en mais ei bieden ruimte voor de persoonlijke smaak. Mij zegt de benaming alleen iets over het voer van de kip, ik proef het niet. Jij wel? 

Meer lezen